U trendu

Regionalni ministri: Pooštriti mere za dolaske iz Britanije

BERLIN – Regionalni ministri zdravlja u Nemačkoj pozvali su danas centralnu vladu da uvede strožija pravila za ljude koji dolaze iz Britanije, gde je omikron soj korona virusa izazvao porast infekcija.

Ministri su na sastanku pozvali zvanični Berlin da klasifikuje Britaniju kao područje u kojem cirkulišu nove varijante virusa, što znači da bi ljudi koji dolaze iz te zemlje morali da budu u karantinu dve nedelje, čak iako su vakcinisani, prenosi agencija Rojters.

„Širenje omikrona u Velikoj Britaniji je veoma evidentno. Moramo da, što je duže moguće, sprečimo širenje i da ga usporimo koliko god je to moguće“, navode ministri u zajedničkom saopštenju.

Britanija je trenutno klasifikovana u Nemačkoj kao visokorizično područje, što znači da putnici koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida-19 ne moraju da obave test ili da idu u karantin.

Istovremeno, nevakcinisani putnici moraju obezbediti test i biti u karantinu najmanje pet dana.

Britanija je prijavila rekordan broj dnevnih infekcija kovida u poslednja tri dana, dostigavši juče cifru od preko 90.000 slučajeva.

Infekcije su u Nemačkoj naglo porasle tokom oktobra i novembra, ali su u blagom opadanju od početka decembra, sa 50.968 prijavljenih slučajeva tokom jučerašnjeg dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.