Registrovana prva vakcina protiv korone za životinje, primiće je psi pre Parade

Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv virusa korona za životinje, a njena masovna proizvodnja mogla bi biti pokrenuta već u aprilu, saopštio je novinarima zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije (Rosselhoznadzor) Konstantin Savenkov.

On je naveo da je vakcina „Karnivak-Kov“, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja prvi i trenutno jedini u svetu profilaktički preparat protiv kovida 19 za životinje.

„U kliničkim ispitivanjima ‘Karnivak-Kova’, koja su započela u oktobru prošle godine, učestvovali su psi, mačke, arktičke lisice, vizoni, lisice i druge životinje. Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitela na virus korona“, rekao je Savenkov.

Trenutno naučnici Rosselhoznadzora nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata. Prema rečima Savenkova, trenutno je ovaj pokazatelj najmanje šest meseci.

Takođe je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur.

Savenkov je dodao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na virus korona, a slučajevi kovida kod životinja registrovani u mnogim zemljama. U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka virusom korona: u Moskvi i Tjumenu. Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.

„Treba napomenuti da ne postoje naučni dokazi o prenošenju nove infekcije sa životinja na ljude, što je Svetska zdravstvena organizacija (VHO) više puta saopštavala. Osim toga, treba naglasiti da i životinje mogu da se zaraze nekim vrstama iz porodice virusa korona koje se razlikuju od kovida 19“, zaključio je Savenkov.

Rusija je takođe najavila da će vojni psi za otkrivanje mina i psi čuvari biće podvrgnuti obaveznoj vakcinaciji protiv virusa korona uoči Parade pobede na Dvorskom trgu u Sankt Peterburgu. Psi, koji rade na aerodromu Pulkovo, će takođe biti vakcinisani.

„Preventivna vakcinacija četvoronožnih pomoćnika sprečiće razvoj opasnih bolesti, uključujući besnilo, lišajeve, zarazne bolesti i koronavirusni enteritis“, navodi se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.