U trendu

Rekordan broj novozarazenih i u Slovačkoj – 10.315

BRATISLAVA – U protekla 24 sata Slovačka je registrovala rekordnih 10.315 slučajeva korona virusa, a od posledica infekcije preminuo je 71 pacijent, prema današnjim podacima vlade te zemlje.

Ovi rekordni brojevi novozaraženih dolaze neposredno uoči sastanka vlade na kojem će se, kako se navodi, verovatno odlučiti o kratkoročnom zatvaranju kako bi se smanjio najbrži porast infekcija, navodi agencija Rojters.

Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, najgora je zemlja po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika, u trenutku kad Evropa ponovo postaje epicentar pandemije.

Pre sastanka vlade na kome će se odlučiti o zatvaranju, slovački ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je da alternativa ne postoji.

„Ako želimo da budemo odgovorni, imamo samo jednu opciju, ostalo je populizam“, rekao je on, koji je ranije izvestio da su vladine stranke imale preliminarni dogovor o dvonedeljnom zatvaranju.

Veliki porast slučajeva kovida-19 primećen je širom centralne i istočne Evrope, te su tako Češka i Mađarska takođe danas prijavile rekordne dnevne podatke o novim slučajevima korona virusa, navodi Rojters.

U Slovačkoj, koja ima treću najnižu stopu vakcinacije u Evropskoj uniji sa samo 45 odsto vakcinisanog stanovništva, ovaj porast stvara novi pritisak na bolnice.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj hospitalizovanih pacijenata dostigao „kritičnu tacku“, njih 3.200, kao i da se približava vrhuncu od oko 3.800 hospitalizovanih, koji su zabeleženi u poslednjem talasu pandemije.

Navodi se da većina pacijenata nije vakcinisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar