Rekordna sedmica po broju zaraženih u Hrvatskoj, nove mere od danas

Za Hrvatsku je prošla sedmica bila rekordna po broju novozaraženih korona virusom od početka epidemije, a najviše slučajeva zabeleženo je u Dalmaciji, gde će danas stupiti na snagu nove mere.

Četiri dana zaredom obaran je rekord po broju novih slučajeva, a vrhunac je dostignut u subotu, kada je zabeleženo 306 novih slučajeva u jednom danu.

Hrvatska je po broju zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednje dve sedmice u vrhu EU, navodi portal hrvatski portal Index.

Hrvatska trenutno ima 52,2 zaražena na 100 hiljada stanovnika, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ako se uzmu u obzir samo zemlje Evropske unije, samo je šest zemalja lošije od Hrvatske – Španija, Malta, Luksemburg, Rumunija, Francuska i Belgija.

Zbog rekordnog broja novih slučajeva u Hrvatskoj nekoliko zemalja je prošle sedmice stavilo Hrvatsku na svoje crvene liste.

Prva je to učinila Austrija, a potom Nemačka, koja je na crvenu listu stavila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, a potom i Slovenija i Velika Britanija, koje su kao rizičnu označile celu Hrvatsku.

Najviše novih slučajeva u prošloj sedmici zableženo je u Dalmaciji. Splitsko-dalmatinska županija imala je dnevno i po 100 novih slučajeva, zbog čega je Štab civilne zaštite Grada Imotskog i opština Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci zatražio uvođenje posebnih mera za to područje. Tako od danas na tom području na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizovati samo u krugu porodice i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba.

Barovi i bistroi mogu usluživati goste samo na otvorenim delovima kao što su terase.

Takođe, na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.