Rekordne dividende ulagačima u kompanije iz korpe S&P

NJUJORK – Iznos dividendi isplaćenih ulagačima u kompanije iz indeksne korpe S&P 500 dostigao je nov rekord 2020. godine, uprkos udaru pandemija koronavirusa, prema istraživanju kompanije S&P Global.

Iznos dividendi porastao je za 0,7 posto na 58,28 dolara po akciji u odnosu na prethodni rekord zabeležen 2019. godine, navodi S&P Global, a prenosi Rojters.

Visoke dividende u prvom tromesečju 2020. i veći iznos od očekivanog u četvrtom kvartalu ove godine, doveli su do rekordnih isplata investitorima, što je deveti uzastopni godišnji rekord, pokazalo je istraživanje Hauarda Silverblata, višeg analitičara specijalizovanog za indekse S&P i Dau DŽons.

Iako je indeks S&P 500 u početnoj fazi pandemije koronavirusa pao na najniži nivo od 2016. godine, ovaj indeks akcija NJjuorške berze je od tada rastao do najvišeg nivoa ikada.

Silverblat predviđa da će u 2021. godini iznos dividendi zabeležiti 10. uzastopnu rekordnu godinu, s rastom od 4,2 procenta u odnosu na 2020.

Ovaj analitičar skreće pažnju, međutim, da ta računica obuhvata sve kompanije iz S&P indeksa kojem se nedavno pridružio i proizvođač električnih automobila „Tesla“, a koji ne plaća dividendu na svoje obične akcije, što znači da bi, ako se izuzme ta kompanija, onda povećanje dividendi u 2021. iznosilo 5,9 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.