U trendu

Rešena dilema: Evo kako se može do Grčke

Grčka je danas otvorila svoje granice za turiste iz 29 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija, a pojedini su već danas krenuli put omiljenih letovališta.

Iako je Vlada Republike Severne Makedonije odlučila da od danas omogući nesmetan tranzit svih stranih državljana kroz teritoriju te države, s tim što će u zemlji moći da borave najduže pet sati, danas nije otvoren prelaz Evzoni, koji se nalazi između Severne Makedonije i Grčke.

Naime, državljani Srbije mogu da putuju od danas u Grčku samo kroz Bugarsku, potvrđeno je za Tanjug u grčkom MUP-u i na graničnom prelazu Evzoni. Do daljeg će građani Srbije moći da koriste samo granične prelaze između Bugarske i Grčke.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis je najavio da će se granice za turiste otvarati u dve faze. Kako je rekao, danas će biti otvoreni granični prelazi ka Bugarskoj, a za 15 dana, odnosno 1. jula, ka Albaniji i Severnoj Makedoniji, prenosi TV Skaj.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za TV Pink da je neizvesno da li će srpski turisti koji krenu preko Severne Makedonije moći od večeras da ulaze u Grčku.

„Nezvanična informacija za Grčku je da će otvoriti granice za naše turiste, a za Makedoniju tek 1. jula. Za srpske turiste biće otvoren granični prelaz Evzoni. Za sada nema protokola za zadržavanje duže od pet sati u Makedoniji, a verujem da neće biti problem ako tih pet sati istekne dok smo već u redu na graničnom prelazu. Očekujemo da danas, evantualno sutra, imamo sve detalje“, rekao je Seničić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.