U trendu

Revolucionarno otkriće: Pronađeno „potpuno ljudsko“ antitelo – sprečava ulazak korone u telo čoveka

Tim naučnika otkrio je antitelo koje sprečava novi koronavirus da zarazi ljudske ćelije što  bi moglo dovesti do razvoja novih lekova.

Nadograđujući već postojeće istraživanje o SARS koronavirusu, naučnici sa Univerziteta Utrecht u Nizozemskoj, Centra Erasmus Medical i firme Harbour BioMed (HBM) identifikovali su potencijalnu metodu za neutralisanje bolesti COVID-19.

Kako prenose mediji, otkrili su da antitelo koje sprečava SARS virus da uđe u ljudske stranice isto tako može da blokiram i novi koronavirus. Njihovo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu Nature Communications.

Testirali su kolekciju antitela na uzgojenim ljudskim stanicama i otkrili su jedan koji se veže na deo virusa prisutan i u SARS-u i u SARS-CoV-2.

To otkriće moglo bi ponuditi prvi korak prema razvijanju punog leka s antitelima za lečenje ili sprečavanje razvoja bolesti COVID-19.

Neutrališušće antitelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, potpomogne čišćenje od virusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja se nađe izložena tom virusu, objašnjava dr. Berend Jan Bosch, koautor pomenutog istraživanja.

Antitelo korišteno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanjuje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom, kaže dr. Frank Grosveld, takođe  koautor navedene studije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)