Riker: Kinesko-ruska antizapadna propaganda i na Balkanu

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Filip Riker rekao je da se Zapadni Balkan suočava sa kinesko-ruskom antizapadnom propagandom i izrazio uverenje da će zemlje tog regiona, načelno okrenute Zapadu, same rešavati taj problem.

„SAD u sve većoj meri sagledavaju Zapadni Balkan, Jugoistočnu Evropu kao koherentni strateški prostor gde su gradjani načelno okrenuti prema Zapadu, da budu angažovani sa EU, priključe se NATO, ali koji se danas suočavaju sa suparništvom malignih faktora, kao što su Rusija i Kina“, rekao je Riker novinarima u Briselu, preneo je Glas Amerike.

Vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je dodao da će se SAD takmičiti, ali na pozitivan način.

„Smatramo da narodi Zapadnog Balkana donose samostalne odluke o svojim ciljevima. Prisutnost propagande Rusije i Kine je problem koji traje već neko vreme i za koji verujemo da će zemlje same rešavati. SAD će se priključiti svojim tamošnjim partnerima u rešavanju tog pitanja“.

Riker je ocenio da je namera Rusije i Kine da podriju američke institucije i saveze iznutra, uključujući putem prikrivenih i agresivnih kampanja uticaja i ponovio tvrdnju da je takva propaganda direktno usmerena protiv SAD.

Osvrćući se na propagandne napore Rusije i Kine po pojedinim regionima uključujući na prostoru Zapadnog Balkana, specijalna izaslanica i koordinatorka Centra za globalnu koordinaciju Lea Gabrijel je rekla da u očima SAD kinesko-ruska antizapadna propaganda u načelu nije regionalni već globalni problem.

Gabrijel je istakla tri glavne posledice tekuće anti-američke kampanje koje sprovode Rusija, a još jače Kina, odakle je potekla globalna pandemija korona virusa.
„Hiljade računa na Internetu povezanih sa ruskim društvenim mrežama pokrenule su koordinirani napor za širenje dezinformacija i uzbunu zbog korona virusa, ne bi li poremetilli i globalne napore za zaustavljanja pandemije“, upozorila je Gabrijel.

Ona je navela da je Rusija je sličnu praksu vodila i u nedavnoj prošlosti kada su izbile epidemije ebole ili zike, ocenivši da se ruska propaganda se širi u sredinama gde ne postoje pune informacije i gde vlada polovično znanje što olakšava nametanje iskrivljene interpretacije stvarnog stanja.

Zadatak kineske propagande je pre svega da ubedi svet da je pandemija uopšte nije stigla iz Kine, rekla je visoka zvaničnica Stejt depratmenta. Kineska kampanja za dezinformisanje takodje promoviše lažnu teoriju američke zavere protiv Kine, odnosno da je virus unesen u Kinu prilikom posete američkih vojnika Vuhanu prošle jeseni.

„Namera je, očigledno, nanošenje štete američkom ugledu širom sveta“, konstatuje Gabrijel, dodajući da je pravi motiv lažnih vesti unošenje sumnje, tj. uklanjanje odgovornost za posledice pandemije sa Kine stvarajući utisak da se do prave istine i ne može doći.

Gabrijel je dodala da je decenijama kontrolisano informisanje u Kini „vrlo dobro dokumentovana činjenica“.

„Tekuće gušenje tačnog informisanja odvija se paralelno sa proturanjem propagande i dezinformacija putem postojećeg masovnog globalnog informativnog sistema na internetu, uključujući platforme na kojima su cenzirusane istinite informacije o Kini“, navela je  Gabrijel.

Ona je rekla da Kina manipuliše informacijama na taj isti način i na društvenim mrežama, koje se koriste u otvorenim društvima, a da „korisnici toga nisu ni svesni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.