U trendu

Rim: Nema mesta na grobljima, pogrebnici protestovali

RIM – Pogrebnici u Rimu su danas protestovali zbog velikog kašnjenja sahrana na gradskim grobljima i poručili da vlasti nisu sposobne da se izbore sa velikim brojem smrtnih slučajeva koji su posledica Kovid 19.

Rojters prenosi da su direktori gradskih grobalja saopštili da se više od 2.000 tela čuva u jedinom rimskom krematorijumu, neka i od početka godine, a koji, inače, može da obavi oko 50 kremacija dnevno, dok su zbog velikog broja sahrana mrtvačnice na drugim grobljima prepune.

„Svakih nekoliko dana poručuju nam da su groblja blokirana i da nemaju više prostora za prihvatanje mrtvih“, rekao je Đovani Kaćoli, šef italijanske federacije pogrebnih radnika.

U izjavi ranije ove nedelje, kompanija gradskog veća AMA, koja se bavi sahranjivanjem i kremiranjem, priznala je da se suočila sa situacijom bez presedana i da radi na pravljenju 60.000 novih grobnih parcela za grad.

Rečeno je da je grad zabeležio 4.763 umrlih više između oktobra 2020. i marta 2021. nego u istim mesecima 2019/2020, sa trendom porasta koji se nastavlja i u aprilu.

Italija je do sada prijavila 116.000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom. Većina je bila u severnoj Italiji, ali poslednjih meseci virus je odneo sve veći broj žrtava u centralnoj i južnoj Italiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.