Rizik što nema podataka o uticaju COVID 19 na manjine u Brit

LONDON – Nedostatak podataka u vezi sa etničkim manjinama u Velikoj Britaniji i njihove pogođenosti s korona virusom, mogao bi ugroziti njihove živote, upozorili su britanski zdravstveni stručnjaci.

Otprilike 12 odsto odrasle britanske populacije pripada etničkim manjinama, ali ove zajednice su pogođene većim stopama zaraze i mortaliteta tokom pandemije kovid-19, piše britanski Gardijan.

Istraživanja su pokazala nesrazmeran uticaj kovid-19 na različite zajednice etničkih manjina, ali neki vodeći zdravstveni radnici strahuju da Nacionalna zdravstvena služba (NHS) i druga javna tela ne prikupljaju dovoljno informacija da bi u potpunosti razumeli rizike koje postoje za određene grupe.

Salman Vakar iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja (BIMA) rekao je da su do sada finansirana istraživanja „jedva zagrebala po površini kada je u pitanju etnička nejednakost“.

Vakar smatra da je propuštena prilika da se obezbede mere za bolje evidentiranje i prikupljanje podataka uoči drugog talasa korona virusa ove zime.

Izveštaj zajedničkog komiteta za žene i ravnopravnosti otkrio je da su postojeće nejednakosti stvorile „savršenu oluju“ faktora koji su pogoršali uticaj bolesti kovid-19 na crnu populaciju, Azijce i druge manjinske zajednice (BAME), navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.