U trendu

RTS: Preminuo Borisav Jović

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović preminuo je u Vojno medicinskom centru Karaburma, od posledica infekcije korona virusom, potvrdjeno je danas RTS-u u toj ustanovi.

Jović je bio rodjen 29. oktobra 1928, bio je predsednik Predsedništva SFRJ i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije.

Tokom karijere bio je na visokim državnim funkcijama, uglavnom iz oblasti društveno-ekonomskog razvoja.

Bio je ambasador SFRJ u Italiji od 1975. do 1979. a 1983. je izabran za potpredsednika Skupštine Srbije.

Od 1988. do 1989. je bio predsednik Skupštine Srbije.

Za predstavnika Srbije u Predsedništvu SFRJ bio je izabran 28. marta 1989.

Bio je potpredsednik Predsedništva SFRJ od 15. maja 1989. do 15. maja 1990, a potom predsednik Predsedništva SFRJ, od 15. maja 1990. do 15. maja 1991.
On je 15. marta 1991. uveče, podneo ostavku nakon što Predsedništvo SFRJ na sednici od 12. do 15. marta kao Vrhovna komanda Oružanih snaga SFRJ nije odobrilo predlog Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga o uvodjenju vanrednog stanja, ali Narodna skupština Srbije nije prihvatila njegovu ostavku.

Bio je predsednik Socijalističke partije Srbije od 24. maja 1991. do 24. oktobra 1992, što je prethodno bio Slobodan Milošević koji je formalno otišao s te funkcije jer po Ustavu nije mogao istovremeno da bude predsednik SPS i predsednik Srbije.

Kada se Milošević vratio na čelo stranke, Jović je postao potpredsednik SPS-a i ostao na toj funkciji do kraja novembra 1995.

Dačić: Borisav Jović je ime kojim će se Socijalistička partija Srbije ponositi

 Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ i osnivač Socijalističke partije Srbije (SPS) Borisav Jović preminuo je danas, a aktuelni predsednik SPS Ivica Dačić naveo je u telegramu saučešća da će se ta partija „ponositi njegovim imenom“.

„Borisav Jović je ime kojim će se Socijalistička partija Srbije ponositi i pamtićemo ga po posvećenosti svojoj partiji, našoj zajedničkoj ideji solidarnosti i socijalne pravde i upornosti da se ti ideali ostvare“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, Jović će ostati u sećanju kao čovek koji je „interese svoje zemlje i svog naroda držao iznad svega i svoju ulogu u teškim vremenima obavljao vodeći se isključivo svojom odgovornošću prema dužnosti koju je obavljao“.

Jović je rodjen 29. oktobra 1928, bio je predsednik Predsedništva SFRJ i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije.  Preminuo je danas u Vojno medicinskom centru Karaburma, od posledica infekcije korona virusom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.