Rusi rade na razvoju vakcine protiv morbila i korona virusa

MOSKVA – Naučnici u Rusiji rade na razvoju kombinovane vakcine koja istovremeno štiti od morbila (male boginje) i korona virusa.

Prva ispitivanja na životinjama pokazuju da vakcina pokreće snažan imunološki odgovor, saopštio je direktor Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ Rinat Maksjutov.

Maksjutov je za rusku nacionalnu televiziju rekao da su prva ispitivanja na životinjama pokazala da jedna doza kombinovane vakcine protiv morbila i korona virusa pokreće snažan imunološki odgovor.

On je rekao da se u ovom trenutku u državnoj kolekciji nalaze svi sojevi morbili virusa, prenosi TAS S.

Direktor Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ je ranije saopštio da će Rusija uskoro početi sa proširenim prekliničkim ispitivanjima kombinovane vakcine protiv sezonskog gripa i korona virusa, čija je izrada trenutno u toku.

Prototip ove vakcine već je testiran na životinjama u laboratorijskim uslovima, kada je pokazano da pokreće imunološki odgovor, a sada je doneta odluka da se pređe na proširena preklinična ispitivanja, rekao je Maksjutov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.