U trendu

Rusiji preti veoma intenzivno širenje omikron soja korone

MOSKVA – Ruske zdravstvene vlasti upozorile su danas da bi Rusija mogla u narednim sedmicama da se suoči s „veoma intenzivnim“ porastom broja slučajeva infekcije omikron sojem korona virusa, kao i da bi u najgorem scenariju u toj zemlji dnevni bilans zaraženih korona virusom mogao premašiti 100.000.

Šef nacionalnog zdravstvenog centra Ana Popova precizirala je na sastanku vladinog koordinacionog centra za borbu protiv kovid-19 da nadležni imaju kratkoročne i dugoročne prognoze, „pesimistične i optimistične“ i da bi, prema pesimističnim prognozama „broj novih slučajeva mogao dostići šest cifara, u najgorem scenariju“.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško istakao je da je pogrešno reći da omikron soj „izaziva manje ozbiljne oblike bolesti od delta“ soja imajući u vidu da su „odeljenja intenzivne nege u kovid i drugim bolnicama pune“.

„Prirodno, većina hospitalizovanih su nevakcinisani pacijenti“, rekao je Muraško, prenosi Ta s s.

Popova je rekla da je u 13 ruskih regiona dosad zabeleženo 305 slučajeva infekcije omikron sojem i da je broj slučajeva infekcije omikronom utrostručen tokom novogodišnjih praznika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar