U trendu

Ruska ambasada potvrdila da je HR zainteresovana za Sputnjik

ZAGREB – Hrvatska je potvrdila da je zainteresovana za kupovinu ruske vakcine Sputnjik Ve, objavila je sinoć Ambasada Rusije u Hrvatskoj na svojoj Fejsbuk stranici i Tviter profilu.

Ambasada navodi da su juče razgovarali telefonom ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko i hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš i da je u razgovoru „potvrđeno da je hrvatska strana zainteresovana za kupovinu potrebne količine vakcine „Sputnjik Ve“ iz Rusije u skladu sa svim propisima EU, kao i odredbama zakona RH“.

„Sagovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno rešiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje održava određeni nivo slučajeva zaraze korona virusom, kao i da su otkriveni novi sojevi koje epidemiolozi još nisu proučili i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku“, piše u objavi na Fejsbuku.

Ambasada polazi od pretpostavke da se u borbi protiv korona virusa moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dve zemlje.

Sredinom febraura Nesterenko je rekao agenciji RIA Novosti da je ambasada u kontaktu sa službenim Zagrebom po pitanju nabavke ruske vakcine.

Beroš je nakon njegove izjave rekao da se Hrvatska dogovorila s Rusijom o nabavci vakcine, ali da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Evropska agencija za lekove) odobri tu vakcinu, a što ruska strana očekuje u aprilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.