U trendu

RZS: O ekonomskim štetama od korone još uvek rano govoriti

BEOGRAD – Još je rano govoriti o posledicama koronavirusa na ekonomiju Srbije, ali je jasno da će biti efekata, jer će neka preduzeća smanjiti proizvodnju, a neka je privremeno i obustaviti, rekao je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Prilikom promocije publikacije „Poslovanje preduzeća u Republici Srbiji, po oblicima svojine, 2017-2018“ on je rekao da će posledice imati preduzeća koja zavise značajno od uvoznih komponenti, kao primer naveo FIAT u Kragujevcu i napomenuo da su i fabrike te kompanije u Italiji obustavile proizvodnju.

„Trgovinski lanci su u nekoj meri sada pokidani, jer je u njima puno učešća Kine i ka evropskoj i američkoj ekonomiji, ali okuražuje činjenica da Kina izlazi iz epidemije i da će obnoviti proizvodnju u pređašnjem obimu najkasnije do polovine aprila“, rekao je on.

Dodao je da će turizam pretrpeti efekte jer se Srbija štiti kao i druge zemlje zabranama ulaska sa nekih teritorija zbog zaštite od epidemije.

Odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu on smatra željom da se pojača likvidnost zbog štete koje će neka preduzeća imati.

„To pomeranje sa 2,25 procenata na 1,75 procenata čini se malo dublje nego što je ubičajeno a ide za tim da se pojača likvidnost u okolnostima kada će neka preduzeća imati ograničenja ili trpeti štetu zbog izvoza ili će morati da finansiraju zalihe“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.