U trendu

S. Makedonija: Načelni dogovor o ulasku Alternative u vladu

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik partije Alternativa Afrim Gaši postigli su danas načelni dogovor o programskom delu moguće saradnje kroz političko i izvršno učešće Alternative u Vladi.

Kako je saopšteno iz Vlade u Skoplju, u toku su konsultacije o kadrovskim rešenjima i stavovima o odgovornosti koju treba preuzeti pred građanima.

Naglašeno je da se reformski i evropski kurs za koji su opredeljeni građani i država mora nastaviti i da je u ovim trenucima najvažnija stabilnost državnih institucija koje služe građanima.

To će, kako se navodi, pružiti najbolja rešenja za najveće aktuelne izazove, kao što su pandemija korona virusa i globalna energetska kriza, prenosi makedonski portal Opserver.

Zaev pre sastanka nije želeo da komentariše zahtev Alternative za ulazak u Vladu, dok je Gaši rekao da je opredeljenje njegove stranke da pruži šansu za izlazak iz političke, energetske i zdravstvene krize, kao i da pomogne zemlji „da ne izgubi istorijsku šansu da započne pregovore za članstvo u EU“.

Ovo je drugi sastanak Zaeva i Gašija, nakon što su 19. novembra razgovarali o uslovima i ulozi Alterantive u novoj skupštinskoj većini, a konačna odluka je prepuštena partijskim organima.

Predsedništvo Alternative ovlastilo je u petak Gašija da započne razgovore sa svim političkim akterima, premijerom i mogućim novim premijerom da vide kakav je njihov koncept za izlazak iz političke krize, dok je na sednici Centralnog odbora SDSM takođe u petak potvrđena ostavka Zaeva sa liderske pozicije u toj stranci, ali mu je dat legitimitet da vodi pregovore za parlamentarnu većinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar