U trendu

SAD globalni šampion smrtnosti među kovid pacijentima

VAŠINGTON – Broj umrlih od kovida-19 u SAD je, prema najnovijem bilansu, premašio 800.000, što se smatra dvostruko tragičnim podatkom, jer je više od 200.000 njih preminulo nakon što je vakcina postala globalno dostupna, navodi se u izveštaju prestižnog Univerziteta Džons Hopkins.

Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj evidentiranih smrtnih slučajeva kovid pacijenata u svetu i ta brojka je otprilike jednaka ukupnom broju smrtnih slučajeva u SAD od posledica kardiovaskularnih oboljenja i moždanog udara, prenosi AP.

Stanovništvo SAD čini oko 4 odsto svetske populacije, ali zato je u Americi preminulo 15 odsto od ukupno 5,3 miliona smrtnih slučajeva obolelih od korona virusa u celom svetu.

Veruje se da je pravi broj smrtnih ishoda u SAD, ali i širom sveta, znatno veći od zvanično evidentiranog, zbog brojnih slučajeva koji su bili zanemareni ili prikrivani.

Pomno praćenje modela predviđanja koji je urađen na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, pokazuje da će do 1. marta iduće godine u SAD ukupna smrtnost od posledica infekcije korona virusom premašiti 880.000.

Najviše umrlih do sada je bilo među nevakcinisanim i u starijoj populaciji, a više Amerikanaca je umrlo 2021. nego 2020. godine i smrtnost u SAD ponovo raste alarmantnom brzinom, upozorava se u izveštaju BBC.

Poslednjih 100.000 smrtnih slučajeva evidentirano je u poslednjih 11 nedelja tokom kojih su američka stopa i tempo smrtnosti nadmašili sve druge zemlje sveta.

„Talasi bolesti koje smo viđali do sada nastaviće se sve dok ne postignemo kolektivni imunitet. Jednostavno, još uvek nismo došli do te tačke“, rekla je dr Keri Altof, epidemiolog sa Univerziteta Džons Hopkins.

Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je pandemiju „tragičnom prekretnicom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)