U trendu

SAD izdvaja još 10 milijardi dolara za vakcinaciju

MOSKVA – Bela kuća objavila je danas da izdvaja još 10 milijardi dolara u cilju povećanja stope vakcinacije u enklavama sa niskim prihodima, manjinama i selima širom zemlje.

Napori, koji se finansiraju kroz paket pomoći za korona virus od 1,9 biliona dolara, usvojen ranije ovog meseca, uključiće šest milijardi dolara za domove zdravlja za proširenje vakcinacije, testiranja i druge preventivne zdravstvene zaštite za populacije sa većim rizikom od virusa, navodi AP.

Administracija predsednika Džoa Bajdena, koja će početi da izdvaja novac u aprilu za skoro 1.400 centara širom zemlje, rekla je da domovi zdravlja, takođe, mogu da koriste sredstva za modifikaciju i poboljšanje infrastrukture i dodavanje mobilnih jedinica.

Pored toga, Bajdenova administracija saopštila je da izdvaja 3 milijarde dolara za jačanje „poverenja u vakcine“.

Deo finansiranja takođe će biti utrošen za pomoć klinikama za dijalizu kako bi se vakcinisali pacijenti koji su na dijalizi i zdravstveno osoblje u klinikama.

Oko 300 miliona dolara namenjeno je uslugama zdravstvenih radnika u zajednici za podršku prevenciji i kontroli kovid-19, a dodatnih 32 miliona za obuku, tehničku pomoć i procenu, navela je Bela kuća.

Pandemija korona virusa ubila je više od 545.000 ljudi u Sjedinjenim Državama, prema podacima prikupljenim na Univerzitetu Džns Hopkins.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.