SAD: Kongres odobrio privremeno finansiranje vlade

VAŠINGTON – Američki Kongres usvojio je i poslao predsedniku Donaldu Trampu na potpis privremenu meru o finansiranju vlade u naredna dva dana, kako bi se izbeglo zatvaranje vladinih službi u ponoć, dok traju pregovori o novom paketu pomoći zbog pandemije korona virusa u iznosu od 900 milijardi dolara i zakonskom predlogu o finansiranju vlade do septembra 2021. godine, vrednom 1,4 hiljade milijardi dolara.

Predstavnički dom i Senat su, uz vrlo malo rasprave i nekoliko sati uoči isticanja sredstava za finansiranje vlade, dali liderima u Kongresu više vremena da utvrde dvostranački plan o pomoći koji bi bio usvojen uz širi zakonski predlog o budžetu, piše Glas Amerike.

Pod pretpostavkom da će Tramp odobriti privremenu meru za finansiranje vlade, članovi Kongresa će pokušati da se dogovore do novog roka, nedelje u ponoć.

U ovom periodu, pre tačno dve godine, izostanak dogovora u Kongresu doveo je do najdužeg ikada zatvaranja vladinih službi – 35 dana.

Posle višemesečnog stranačkog prepucavanja i izostanka dogovora, republikanci i demokrate su ove nedelje intenzivirali pregovore o, kako se očekuje, najvećem paketu pomoći od proleća, dok zemlja pokušava da se izbori sa pandemijom koronavirusa koja odnosi više od 3.000 života dnevno.

Zbog mogućnosti da vlada bude zatvorena, bio je povećan pritisak na članove Kongresa da postignu dogovor o planu za pomoć. Zatvaranje vladinih službi dovelo bi do toga da hiljade ljudi ostanu bez posla, a bile bi poremećene i usluge u trenutku kada je u zemlji nezaposlenost već visoka zbog pandemije.

Očekuje se da novi paket pomoći obuhvati jednokratnu novčanu pomoć Amerikancima od oko 600 dolara, dodatnu pomoć za nezaposlene od 300 dolara nedeljno, pomoć državama u distribuciji vakcina i malim preduzećima teško pogođenim pandemijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.