U trendu

SAD: Više od polovine kritično bolesnih pobedilo koronu pomoću ovog leka?

Rezultati ispitivanja američke biofarmaceutske kompanije „Gilead Sciences“ pokazuju da je više od polovine pacijenata, koji su imali ozbiljnije komplikacije izazvane koronavirusom, a lečeni su lekom remdesivirom, napustilo bolnicu kroz dve sedmice, prenosi Daily Mail.

Ispitivanje antivirusnog leka remdesivir dalo je pozitivne rezultate pri lečenju pacijenata sa koronavirusom, navodi su američke biofarmaceutske kompanije.

Gilead je objavio rezultate kliničkog ispitivanja leka koji je prvobitno razvijen za lečenje pacijenata zaraženih ebolom, a pokazao se efikasnim kod teško obolelih pacijenata sa Covid-19.

Kod polovine od 397 pacijenata, koji su bili u stanju u kojem im je bio potreban kiseonik, ali nisu priključeni na respiratore, stanje se poboljšalo u roku od 10 dana.

Remdesivir je bio među glavnim postojećim lekovima koji su testirani za lečenje koronavirusa, iako su dokumenti Svetske zdravstvene organizacije koji su procurili prošle sedmice pokazali da lek nije uspeo da pomogne pacijentima u preko 200 testiranja.

Ipak, Gilead brani svoj stav rekavši kako veruju da su rezultati koji su procurili pogrešni rezultati studije.

S druge strane naučnici iz Kine takođe smatraju da remdesivir ne pomaže inficiranim ljudima da se brže oporave, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.