U trendu

SAD: Za putnike iz Britanije neophodan negativan test?

VAŠINGTON – Američka vlada razmatra da svi putnici koji dolaze iz Velike Britanije moraju sa sobom da imaju negativan test na korona virus urađen 72 sata pre ukrcavanja na let, potvrdile su danas avio-kompanije i američki zvaničnici.

Krizni štab Bele kuće je razgovarao o ovim merama nakon sednice u ponedeljak, a razlog je novi soj kovida 19, koji se pojavio u Londonu, Kentu i Eseksu, i koji je, prema rečima premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, zarazniji i do 70 odsto nego prethodne vrste korona virusa, zbog čega su brojne zemlje zatvorile granice sa Ujedinjenim Kraljevstvom, preneo je Rojters.

Avio-kompanije i američki zvaničnici podržali su ideju da putnici koji dolaze iz Britanije moraju da imaju negativan test, ali Bela kuća će dati konačnu reč po ovom pitanju.

Tri kompanije koje lete iz Britanije ka SAD – Britiš ervejs, Delta erlajns i Virdžin Atlantik – rekle su da će početi da proveravaju putnike na ovim linijama.

Bez obzira na pronalazak novog soja virusa, Agencija za sprečavanje i kontrolu zaraznih bolesti preporučila je putnicima koji idu van zemlje da se testiraju na koronu tri dana pre poletanja, a prilikom povratka da se testiraju tri do pet dana nakon dolaska iz inostranstva i da se samoizoluju na sedam dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.