SAD: Zvaničnici nastoje da umire javnost zbog mutirane korone

VAŠINGTON – Ukupan broj zaraženih u SAD premašio je u utorak 18 miliona, dok zdravstveni zvaničnici pokušavaju da umanje zabrinutost zbog nove, izuzetno prenosive mutacije korona virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji.

Otkrivanje mutiranog korona virusa u Engleskoj, koje je dovelo do uvođenja karantina u zemlji i zatvaranja granica na desetina država širom sveta za putnike iz Velike Britanije, podstaklo je razgovore među američkim zvaničnicima o uvođenju obaveznog testiranja za osobe koje dolaze iz ove zemlje, kao i o mogućem obaveznom karantinu.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti danas je saopštio da u zemlji još nije zabeležen nijedan slučaj mutiranog virusa, dok su neki zdravstveni zvaničnici pokušali da umanje zabrinutost zbog ovih vesti, prenosi Rojters.

Ministar zdravlja SAD Aleks Azar je za Foks njuz rekao da bi vakcina koju su razvile kompanije „Fajzer“ i „Biontek“, kao i „Modernina“ vakcina, trebalo da budu efikasne i u sprečavanju zaražavanja novim oblikom virusa.

Izvršni direktor „Bionteka“ Ugur Šahin navodi da sa naučne tačke gledišta postoji velika verovatnoća da imuni odgovor podstaknut vakcinom može da štiti i od ove varijante virusa.

Vodeći epidemiolog Entoni Fauči je rekao da širenje mutiranog virusa iz Velike Britanije treba da se nadgleda, ali da zvaničnici ne bi trebalo preterano da reaguju.

Uvođenje zabrana na putovanja bi bile drakonske mere, smatra Fauči.

Krizni štab Bele kuće je u ponedeljak razgovarao o mogućnosti uvođenja obaveznog negativnog testa ne starijeg od 72 sata za putnike iz Velike Britanije.

Izvori upoznati sa situacijom tvrde da Vašington ne planira da ovu meru usvoji odmah.

Vesti o mutiranom korona virusu saopštene su u trenutku u kojem se SAD suočavaju sa porastom novih slučajeva zaraze, koji su doveli do preopterećenja zdravstvenog sistema u pojedinim državama.

Prema Rojtersovoj statisci, poslednji milion novih slučajeva kovid-19 zabeležen je u samo šest dana, dok se broj preminulih bliži 320.000, najviše od svih zemalja na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.