U trendu

Sahranjen princ Filip

LONDON – Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete sahranjen je danas u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor.

Skromna ceremonija je organizovana u skladu sa željama princa Filipa, uz poštovanje epidemioloških mera u borbi protiv korona virusa, a prisustvovalo joj je 30 ljudi.

Događaj je prenošen na televiziji i putem interneta.

Prisutni u kapeli su nosili maske i držali fizičku distancu, a kraljica je sedela sama.

Uprkos preporukama da se ne okupljanju zbog pandemije, u Vindzoru se tokom sahrane okupilo više stotina ljudi.

Vojvodina deca su hodala iza kovčega koji je prenet iz zamka u kapelu, a u celoj Britaniji održan je minut ćutanja u 16 časova.

Vojvoda je imao ceremonijalnu sahranu, umesto državne.

Postoji suptilna razlika – državne sahrane obično su rezervisane za monarhe, mada je ratni premijer Vinston Čerčil imao državnu sahranu.

Kraljica majka je imala ceremonijalnu sahranu 2002. godine, baš kao i Dajana, princeza od Velsa 1997. godine, podseća BBC.

Na dan sahrane, kovčeg je premešten iz privatne kapele u Državni ulaz Vindzorskog zamka.

Postavljen je na modifikovani „lend rover“, čijem je dizajnu doprineo sam vojvoda, kako bi bio prevezen na kratku razdaljinu do kapele Svetog Đorđa.

Članovi kraljevske porodice sedeli su odvojeno tokom službe u kapeli Svetog Đorđa, u skladu sa merama uvedenim zbog korona virusa.

Kraljica je sedela najbliže oltaru. Tačno nasuprot nje sedeo je njen sin princ Čarls, zajedno sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola.

Najbliži kraljici, dva mesta levo od nje, sedeo je princ Endru, vojvoda od Jorka.

Unuci princa Filipa, vojvoda od Kembridža i vojvoda od Saseksa sedeli su jedan nasuprot drugom.

Vilijamu se pridružila njegova porodica, dok je Hari sedeo sam.

Pogrebnu ceremoniju vodio je dekan Vindzora, a nadbiskup kenterberijski je dao blagoslov.

U programu crkvene službe, koji je objavila Bakingemska palata, dekan Vindzora odao je počast „dobroti, humoru i humanosti“ princa Filipa i „mnogim načinima na koje nam je njegov dugi život bio blagoslov“.

„Nadahnuti smo njegovom nepokolebljivom odanošću našoj kraljici, njegovom službom naciji i Komonveltu, njegovom hrabrošću, smelošću i verom“, rekao je tokom govora.

Na kraju ispraćaja vojvodin kovčeg spušten je u Kraljevski trezor dok su svirali vojni orkestri, završavajući sa Akcionim stanicama, pomorskim signalom da svi treba da budu spremni za bitku.

Kovčeg je bio prekriven vojvodinim ličnim obeležjima i prekriven cvećem po izboru kraljice. Kapa i mač admirala flote ležali su preko kovčega.

Vojvoda od Edinburga lično je odabrao insignije koje su postavljene na oltar u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru uoči njegove sahrane.

Obeležja – medalje i odlikovanja koje su mu dodelile Velika Britanija i zemlje Komonvelta – postavljene su na devet jastuka.

Princ Filip je izabrao kraljevska obeležja iz Danske i Grčke u znak počasti zemljama iz kojih njegovi preci vode poreklo.

Nekoliko stotina pripadnika vojske učestvovalo je u ceremoniji u Vindzoru uoči sahrane vojvode od Edinburga u subotu popodne.

Marširali su do zamka da bi došli na svoje pozicije pre početka službe.

Vojvodina omiljena kočija, zajedno sa dvojicom konjušara, pristigli su pre početka sahrane.

Kočiju su vukla dva crna ponija, Balmoral Nevis i Notlou Storm, a stajali su u Četvorouganiku dok je prolazila pogrebna povorka – što je bila lična želja princa Filipa.

Njegova kapa i bič bili su postavljeni na sedište kočije.

Muziku je izvodio orkestar u Četvorouganiku dvorca Vindzor pre pristizanja kovčega, a izvodili su muzičke komade po izboru samog vojvode.

Kako je pogrebna povorka odlazila, orkestar Grenadirske garde svirao je Betovenov Pogrebni marš 1 i Pogrebni marš 3.

Pred sam početak minuta ćutanja za princa Filipa, kraljičin automobil je stigao u kapelu dok je svirala nacionalna himna. U kapeli je dočekao nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi.

U povorci koja je prethodno pratila „lend rover“ sa kovčegom princa Filipa do kapele koračali su najbliži članovi porodice.

Najstarija deca princa Filipa – princ Čarls i princeza Ana – bili su na čelu grupe, a pratili su ih braća princ Endru i princ Evdard.

U trećem redu su hodali princ Hari i princ Vilijam, a između kraljevske braće išao je njihov rođak Piter Filips.

Megan, vojvotkinja od Saseksa gledala je prenos sahrane od kuće u Kaliforniji, rekao je njen portparol.

Nadala se da će moći da prisustvuje, ali zbog stadijuma trudnoće lekar joj nije dozvolio da putuje.

Megan je posalala rukom pisanu poruku uz venac koji su ona i Hari izabrali za vojvodu od Edinburga.

Posle sahrane, kraljica je odvezena iz kapele u svoju kraljevsku rezidenciju. Članovi porodice su za njom izašli iz kapele, a prvi put posle godinu dana u javnosti su zajedno viđeni prinčevi Hari i Vilijam.

Hari je najpre porazgovarao sa snajom Kejt Midlton nakon čega je ona malo zastala kako bi Hari i Vilijam mogli da porazgovaraju nasamo, piše Dejli mejl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.