U trendu

Samardžija: BiH propustila priliku da nabavi vakcin iz Rusije

SARAJEVO – Prema rečima Željka Samardžije, ambasadora BiH u Rusiji, Bosna i Hercegovina je još pre mesec dana propustila jedinstvenu priliku da kroz bilateralni dogovor sa Rusijom nabavi vakcine protiv korona virusa po ceni od 9,95 dolara za jednu dozu.

Kako je za Klix.ba rekao ambasador Samardžija, pre više od mesec dana poslao je urgenciju Ministarstvu spoljnih vanjskih poslova BiH, u kojoj ih, na njihov upit, upoznaje s mogućnostima i načinom hitne nabavke vakcine Sputnjik V, ali povratnu reakciju iz BiH nije dobio.

„Krajem januara u ambasadu BiH u Moskvi je stigao zahtev iz Federalnog ministarstva zdravstva BiH o mogućnosti nabavke vakcine Sputnik V. Mislim da su to istovremeno tražili od Kine. Ja sam već sutra poslao notu ruskom ministarstvu spoljnih poslova, jer obično sve radimo preko njih, i da ih zamolim da vidimo možemo li to ubrzati“, kazao je Samardžija.

Kako je rekao, rusko Ministarstvo spoljnih poslova usmerilo ga je na Državni fond za direktna ulaganja koji je zadužen za pregovore o vakcinama.

„Sutradan sam s njima imao videokonferenciju i oni su mi dali osnovne podatke, kao što su cena, transport, skladištenje i slicno. Rekli su da možemo sami doći po vakcine, mogu oni poslati putem DHL-a, što je veoma povoljna opcija, a postoji i mogućnost organizovanja vlastitog prevoza. Cena jedne doze vakcine je 9,95 dolara, dve doze su 19,90 dolara. To je cena koja se nije promenila otkako ju je 7. augusta, kada je registrovan Sputnik V, Putin lično objavio“, naveo je Samardžija.

Ambasador je kazao da su ga u Rusiji pitali kako je moguće da se iz BiH niko nije ranije javio za nabavku vakcina, s obzirom da je dopis iz ministarstva BiH stigao tek 25. januara

„Odgovorio sam im da nemam pojma. Mene je iznenadilo da su u dopisu od 25. januara naveli da ‘saznaju da postoje ruska i kineska vakcina’. Meni je to bilo neverovatno“, začuđeno kaže Samardžija.

Napominje da mu je žao što njegova zemlja nije iskoristila priliku da preko ambasade u Rusiji inicira pregovore o nabavci vakcine.

„U Rusiji se diplomatija ceni. Nevažno je iz koje ste zemlje. Mogli smo puno da pomognemo u posredovanju, ali šta da radite ako to niko od vas ne traži“, zaključio je Samardžija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.