U trendu

Samit avijacije onlajn 18. i 19. maja

BEOGRAD – Istočnoevropski samit avijacije (SEAS) ove godine biće održan 18. i 19. maja u onlajn formatu.

SEAS 2021 će okupiti 42 govornika iz oblasti avio-industrije iz celog sveta, a tradicionalno će se baviti komercijalnim i vojnim aspektima industrije, saopštili su organizatori panela.

Tokom dva dana, sa ukupno 15 sati programa, zainteresovani će moći da prate 37 diskusija i prezentacija, sa nekoliko ekskluzivnih predstavljanja.

SEAS 2021 se emituje iz studija, a oba dana konferencije se mogu pratiti besplatno onlajn na www.seas.rs

Ovogodišnji samit će se baviti mnogim značčajnim i zanimljivim temama, novinama i pitanjima, uključujući i panel diskusiju u kojoj će učestvovati predstavnici kompanija cargo-partner, Airbus i Air Serbia.

Na panel diskusiji će biti predstavljen niz zanimljivosti, poput načina konverzije putničkih aviona u teretne pod uticajem okolnosti izazvanih koronavirusom i povećanom potrebom za alternativnim rešenjima prevoza robe u novim uslovima.

Panel „Avio-prevoz čini da se stvari dese“ baviće se, između ostalog, kargo prevoznicima u najinteresantnijoj i najzahtevnijoj godini njihovih profesionalnih života.

Takođe, biće predstavljeno stanje u avio-industriji, iskustva u suočavanju sa novim izazovima i radu u novim okolnostima.

Pažnja će biti posvećena i posledicama pandemije po avio-saobraćaj, manjku teretnih aviona i konverziji putničkih u teretne, pitanjima snabdevanja gorivom, disproporcijama ponude i tražnje, cenama i ekonomskim uslovima, rezultatima u 2020. godini i planovima, e-tržištem, Bregzitom, ali i izazovima koje donosi transport osetljivog tereta, kao što su vakcine, testovi, reagensi.

Tražiće se i odgovor na pitanje da li je aerodrom u Budimpešti novo čvorište u avio-transportu i o strategijama, kratkoročnim i dugoročnim planovima, navedeno je u saopštenju.

Avio-prevoznici sada fokus stavljaju na prevoz tereta, suočeni s nemogućnošću ljudi da putuju kao što su to činili pre pandemije, ali i zbog ogromnog porasta tražnje za prevozom robe jer je e-tržište doživelo enormni skok.

Samo u 2020. cargo-partner je zabeležio promet od milijardu evra, uz rast količine tereta od 5 odsto u periodu između 2019. i 2020. godine, dok je učesće avio-prevoza sa 45 odsto u 2019. godini, dostiglo 55 odsto u 2020, a u junu iste godine zabeležen je rekord od 22 milijarde poseta onlajn prodavnicama.

Aerodromi usmereni na prevoz tereta doživeće, kako se ocenjuje, dalji rast, ali se očekuje mnogo sporiji rast i u putničkom saobraćaju, uporedo s rastom broja vakcinisanih. Očekuje se da će poslovna putovanja i dalje stagnirati, ali da će rasti potreba za teretnim avionima, posebno onima koji prevoze osetljivu robu za farmaceutsku industriju, a koji omogućavaju čuvanje na temperaturama i do -70 stepeni celzijusa koristeći termove gelove ili suvi led.

Kako je tema konverzije putničkih aviona u teretne (P2F – Pašengers to freight) postala aktuelna sa početkom pandemije i ukidanjem putničkih letova, očekuje se da će privući dosta pažnje, kao i informacija da je Airbus početkom prošle godine plasirao poseban teretni avion Beluga XL, te da postoje ideje da se avioni pretvore u barove i restorane.

Govoriće se i o nužnosti da se reaguje brzo i efikasno, da tereti, čije su količine narasle, budu dostavljeni što brže i što bliže krajnjim korisnicima, promenama usmerenim na rad od kuće, novim centrima za reagovanja u hitnim situacijama, nalaženju fleksibilnih aletrnativa pomorskom i železničkom transportu usled neravnoteže u transportnoj opremi.

Sem toga, govoriće se i o promenama koje je doneo Bregzit jer je UK sada posebna carinska zona, van EU.

Učesnici panela „Avio-prevoz čini da se stvari dese“ su direktor Kargo operacija u AirSerbia Veselin Đorđević, direktor razvoja u Airbusu Džon Skeli i korporativni direktor odeljenja za avionski transport u cargo-partneru Džo Fajks.

Samit se organizuje od 2018. godine i jedan je od najznačajnijih skupova o avijaciji u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.