Samit sedam najrazvijenijih zemalja sveta

LONDON – Video samit sedam najrazvijenijih zemalja sveta biće održan danas, u jeku pandemije korona virusa i oÄŤekivanju da li će najbogatiji odrĹľati obećanje da će vakcine biti dostupne i za građane iz najsiromašnijih drĹľava.

Samitu, na kojem će učestvovati lideri Francuske, Nemačke, Italije, Kanade, Japana i SAD predsedavaće britanski premijer Boris Džonson, a dominiraće tema pandemije korona virusa u kojoj je do sada život izgubilo gotovo 2,5 miliona ljudi, prenosi AP.

Najavljeno je da će Džonson govoriti o uspehu naučnika koji su razvili vakcine protiv kovida-19 za manje od godinu dana i potrebi da se u narednih 100 dana stvore novi tipovi vakcina.

„Mogućnost da se razvijaju efikasne vakcine protiv korona virusa pruĹľaju nam mogućnost povratka u normalu, ali ne smemo da se opuštamo“, poruÄŤio je DĹľonson.

Iz kabineta britanskog premijera je najavljeno da će Džonson obećati da će svaki višak vakcina biti doniran u program Kovaks, koji podržavaju UN kako bi se obezbedila imuizacija stanovništva u najugroženijim zemljama.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio je da bi Evropa i SAD, u najkraćem roku, trebalo da doniraju do pet odsto svojih trenutnih zaliha vakcina najsiromašnijim zemljama, a i ostali lideri G-7 izrazili su podršku planovima za doniranje vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.