Samo je jedna zemlja bivše SFRJ u težoj situaciji od nas (video)

Samo je Crna Gora u težoj epidemiološkoj situaciji od Srbije u regionu, pokazuje interaktivna grafika Oksfordskog univerziteta, koja pokazuje fluktuacije broja zaraženih od 3. marta do danas.

Od februara i marta, kada su prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni u zemljama bivše Jugoslavije, na mapi se iz dana u dan mogu pratiti skokovi i padovi u broju žrtava kovida 19, prenosi Nova.rs.

Prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa u Srbiji je registrovan 20. marta, dve nedelje nakon otkrivanja prvog inficiranog. Od tada, Srbija kao da je na toboganu. Nakon dva meseca vanrednog stanja i izolacije, broj zaraženih i umrlih počeo je da opada pred leto, ali to nije sprečilo EU da zemlju stavi na crnu listu zemalja sa velikim brojem slučajeva korone i tako ograniči kretanje tokom sezone godišnjih odmora.

Iako smo nakon prvog talasa mogli da se pohvalimo nešto boljom epidemiološkom slikom (ako izuzmemo period nakon junskih izbora), grafika pokazuje da smo sada – zajedno sa Crnom Gorom – po broju zaraženih na milion stanovnika najgori u regionu.

Inače, Crna Gora je bila među prvima koja se proglasila za “korona fri” državu i turističku destinaciju. Kao zemlja koja mahom zavisi od turizma, Crna Gora je početkom leta kao i Hrvatska i više drugih evropskih zemalja, otvorila sezonu i svoje granice za turiste iz zemalja za koje je EU procenila da su bezbedne. Ispostavilo se da nije tako, budući da je broj zaraženih i umrlih već pred kraj leta počeo da raste, dovevši do toga da zemlja postane jedan od crnih rekordera kada je reč o broju umrlih naspram broja stanovnika. U pokušaju da zaustave širenje infekcije, vlasti su uvele policijski čas i drastične mere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.