Sanofi će proizvesti 125 miliona doza Fajzerove vakcine

PARIZ – Francuski proizvođač lekova Sanofi potvrdio je danas da će pomoći u proizvodnji 125 miliona doza vakcine protiv koronavirusa koju su razvili njeni konkurenti na tržištu Fajzer i Biontek, dok će se njen vlastiti program za razvoj vakcine protiv Covid 19 kasniti.

Nemački Biontek proizvodiće vakcine u pogonima kompanije Sanofi u Frankfurtu, počev od leta, navodi se u saopštenju kompanije Sanofi, koja nije otkrila finansijske detalje sporazuma, prenosi AP.

„Svesni smo da što su ranije dostupne doze postojeće vakcine, to će više života potencijalno biti spašeno “, naveo je izvršni direktor Sanofija Pol Hadson.

Agencija navodi da francuska vlada vrši pritisak na Sanofi da iskoristi svoje pogone za pomoć u pravljenju vakcina svojih konkurenata, s obzirom na veliku potražnju i probleme sa zalihama nekoliko vakcina koje su već dostupne.

Prošlog meseca Sanofi i britanski GlaxoSmithKline izvestili su da je vakcina protiv COVID-19, koju zajednički razvijaju, pokazala nedovoljan imunološki odgovor kod starijih ljudi i tako odložili njeno puštanje na tržište za kraj ove godine, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.