U trendu

Sanofi i GSK pokrenuli treću fazu ispitivanja vakcine

PARIZ – Francuski Sanofi i britanski GlaksoSmitKlajn (GSK) pokrenuli su danas treću fazu ispitivanja za potencijalno kombinovanu vakcinu protiv kovid-19, za koje se nadaju da će biti odobrena do kraja 2021. godine.

Studija koju su pokrenuli Sanofi i GSK jedno je od prvih ispitivanja u kasnoj fazi koja kombinuje testove za pojačivace i varijante, dok proizvođači lekova prilagođavaju svoje strategije za borbu protiv evolutivnog korona virusa, preneo je Rojters.

Dva proizvođača lekova, koja su ranije ovog meseca izvestila o pozitivnim privremenim rezultatima, potvrdili su da će studija treće faze obuhvatiti više od 35.000 odraslih u SAD, Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

„U dvofaznom pristupu, studija će u početku istražiti efikasnost formulacije vakcine na originalni virus, dok će u drugoj fazi proceniti drugu formulaciju na virusu B.1.351“, saopštio je Sanofi.

Virus poznat kao B.1.351, prvi put je otkriven u Južnoj Africi.

„Poslednji naučni dokazi pokazuju da stvorena antitela protiv varijante B.1.351 mogu pružiti široku unakrsnu zaštitu protiv drugih prenosivih varijanti“, naveo je Sanofi.

Faza tri, koja će biti izvedena u širokom opsegu raznolikosti geografskih područja, takođe, omogućava procenu efikasnosti kandidata protiv različitih varijanti, dodao je francuski proizvođač lekova u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.