U trendu

Sastanak grupe „Kvad“ u petak u Vašingtonu

NJU DELHI – Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Australije i Indije održaće u petak u Vašingtonu samit čiji je cilj jačanje saradnje u Indopacifičkom regionu i suzbijanje rastuće dominacije Kine.

Sva četiri lidera ove godine će sastanku prisustvovati lično za razliku od prošle godine kada je samit održan u virtuelnom formatu.

Sastanak takozvane grupe „Kvad“ koju čine četiri vodeće demokratije ovog regiona održaće se samo nekoliko dana pošto su SAD, Britanija i Australija najavile bezbednosni pakt koji će obezbediti Australiji nuklearne podmornice.

Ove četiri države počele su održavanje godisnjih vežbi mornarica u Indopacifičkom regionu kako bi demostrirale inteoperabilnost, prenosi Rojters.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da je samit „važna prilika da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici i regionu da lideri četiri vodeće indo-pacifičke zemlje koje dele osnovne vrednosti i posvećene su jačanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava“.

Kada su Džo Bajden, Narendra Modi, Jošide Suga i Skot Morison održali prvi virtuelni samit na vrhuncu kovid krize oni su se obavezali da će do kraja 2022. godine obezbediti milijardu vakcina protiv korona virusa širom Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.