Satirični karnevali u Nemačkoj, na meti rasizam

BERLIN – U gradovima na zapadu Nemačke danas se održavaju karnevali poznati po nemilosrdnoj satiri, čija je glavna tema ove godiine rasizam, dok su se na meti našli i svetski političari, ali i koronavirus.

Karnevali u Kelnu, Dizeldorfu, Majncu i drugim gradovima organizovani su u žurbi, nakon prošlonedeljnog napada sa radikalno desnom pozadinom u kojem je u sredu u Hanauu ubijeno deset osoba.

Godišnji karnevali poznati su po kostimima sa karikiranim likovima svetskih političara, ali su ove godine učesnici rešili da se humorom suprotstave i koronavirusu, pa su u jednoj povorci pojavila figura slična klovnu sa natpisom „karnevalski virus“, koja se ruga biću zlokobnog izgleda za natpisom „korona virus“.

Na ulicama nemačkih gradova ove godine je najviše figura kojima se osuđuje rasizam, prenosi AP.

U Dizeldorfu se na kolima u povorci mogla videti ogromna glava čoveka crvenog lica koji besno viče, dok iz njegovih usta izlazi pištolj sa rečju „rasizam“ ispisanom na cevi.

Sa strane se nalazi slogan „dela dolaze od reči“ i lista napada, među kojima je i onaj u Hanauu.

U Kelnu je sumorni karnevalski pajac nosio parolu „naše srce kuca za Hanau“.

Na još jednim kolima u Dizeldorfu prikazan je lider krajnje desne alternative za Nemačku Bjern Heke, čiju ruku ispruženu u nacistički pozdrav pridržavaju figure koje predstavljaju pripadnike Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel i protržišne koalicione Stranke slobodnih demokrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.