U trendu

Savet Evrope: Vlade ne smeju da koriste krizu da ućutkaju novinare

Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić izjavila je da vlade moraju da zaštite ulogu novinara u demokratiji i da ne smeju da koriste situaciju u vreme krize da ih ućutkaju ili ometaju.

U pisanoj izjavi uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, Pejčinović Burić je pozvala vlade da izbegavaju ograničavanje slobode medija tokom krize izazvane pandemijom korona virusa.

„Vlade se suočavaju s izazovima bez presedana tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, ali ta situacija ne sme da bude korišćena za ućutkivanje ili ometanje novinara. Mediji moraju imati slobodu da izveštavaju o svim aspektima krize“, rekla je Pejčinović Burić.

Navela je da novinari „imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost za pružanje blagovremenih, tačnih i pouzdanih informacija javnosti“ i da „moraju biti u mogućnosti da temeljno analiziraju odluke vlasti donete kao odgovor na pandemiju“.

„Odgovornim izveštavanjem novinari mogu da spreče širenje panike i istaknu pozitivne primere solidarnosti u našim društvima. Bila sam impresionirana i ohrabrena mnogim medijskim izveštajima da gradjani pomažu jedni drugima, kao i o negovateljima, medicinskim sestrama i drugim ‘herojima’ ove krize“, kazala je generalna sekretarka SE.

Ona je izrazila zabrinutost zbog navoda u juče objavljenom Godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara, u kojem se ukazuje na trend nasilja i zastrašivanja novinara tokom 2019. godine. Izveštaj je sačinilo 14 medjunarodnih nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija.

„Nažalost, nastavlja se zabrinjavajući trend nasilja nad novinarima i njihovog zastrašivanja, primećen poslednjih godina. Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nekažnjavanja ubistva novinara. Svesna sam i teške ekonomske situacije u kojoj su danas mnogi novinari“, rekla je Pejčinović Burić.

Ona je ohrabrila države članice SE da zaštite ulogu novinara kao „čuvara“ i važnog faktora neophodne kontrole vlasti u demokratskim društvima.

Partnerske organizacije Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara zabeležile su u 2019. godini 142 ozbiljne pretnje novinarima u 47 država članica Saveta Evrope, uključujući 33 fizička napada na novinare, 17 novih slučajeva pritvaranja i zatvaranja, 43 slučaja uznemiravanja i zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja ubistva novinara.

Nevladine organizacije su izrazile zabrinutost zbog 22 trenutno nerešena slučaja nekažnjavanja ubistva novinara i navele da je najmanje 105 novinara bilo u zatvoru na kraju 2019. godine.

U Godišnjem izveštaju su upozorile da je stanje slobode medija u Evropi duboko nezadovoljavajuće i da su sistemski postali politički pokušaji „zarobljavanja“ medija i neuspesi mnogih državnih organa da održavaju verodostojan okvir zaštite slobode medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.