Savetodavni odbor FDA odobrio vakcinu Moderne

VAŠINGTON – Savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) odobrio je hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa, koju su razvile kompanija „Moderna“, proizvođač lekova sa sedištem u Masačusetsu, i Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Odobrenje vakcine podržalo je 20 članova odobra, uz jedan uzdržani glas, nedelju dana pošto je isto telo saglasnost dalo za vakcinu koju zajednički proizvode kompanije „Fajzer“ i „Bajontek“.

Kako prenosi Glas Amerike, očekuje se da će FDA usvojiti mišljenje odbora i odobriti korišćenje vakcine kompanije „Moderna“ posle čega će početi njena distribucija.

Ministar zdravlja SAD Aleks Azar rekao je za Si-En-Bi-Si da je 5,9 miliona doza namenjeno za distribuciju širom Amerike.

Regulatori FDA ranije ove nedelje potvrdili su Modernine tvrdnje o bezbednosti i efikasnosti vakcine.

Vakcina Moderna-NIH biće pridodata količini od 2,9 miliona doza vakcine Fajzera i Bajonteka, čija je distribucija započela ove nedelje, čime su započeti napori za vakcinaciju u SAD-u, počev prvo od zdravstvenih radnika i stanovnika staračkih domova.

Bela kuća najavila je u sredu da će potpredsednik Majk Pens primiti vakcinu u petak.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden (78), koji spada u visoko rizične od zaraze korona virusom zbog starosti, biće vakcinisan tokom sledeće nedelje, saopštio je tranzicioni tim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.