U trendu

Sedam policajaca povređeno na protestu u Ljubljani

LJUBLJANA – Sedam policajaca je povređeno, a nekoliko policijskih vozila oštećeno je na protestu u Ljubljani, održanom u sredu uveče, na kojem je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, a koji su protiv mera za suzbijanje korona virusa, saopštila je danas slovenačka policija.

U saopštenju se dodaje da je devet demonstranata uhapšeno, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs opisao je nerede kao „skandalozne“, prenosi agencija STA.

Policija je prekinula skup nakon što su demonstranti počeli da bacaju boce, kamenje i pale baklje na policiju i Dom parlamenta, a u rasterivanju demonstranata upotrebila je vodeni top i suzavac.

Komesar policije Anton Olaj rekao je novinarima danas da je sloboda izražavanja i okupljanja legitimno pravo, ali da se mora ostvati bez nasilja.

„Osuđujemo svako nasilje, uključujući ponašanje demonstranata na jučerašnjem skupu u Ljubljani, gde je došlo do masovnog kršenja zakona i reda“, rekao je Olaj.

On je dodao da se očekuje više ovakvih incidenata.

„Spremni smo i nastavićemo da se ponašamo kako zakon nalaže,“ kazao je Olaj.

Komesar policije naglasio je da svi koji organizuju skupove moraju da shvate da će na kraju odgovarati.

Načelnik sektora u policiji Tomislav Omejec rekao je da je zaštita organizovana na osnovu tada dostupnih informacija, koje su prikupljene uglavnom iz objava na Fejsbuku.

Broj policajaca pojačan je kada se približila noć, a policajci koji su štitili Parlament otkrili su da pritisak raste, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Hojs opisao je nerede kao „skandalozne za demokratsko društvo“ i „ostvarenje levog fašizma u praksi“, nakon što je juče optužio „ogranke“ levih stranaka da su odgovorni za nerede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.