U trendu

Sednica Kriznog štaba u 8, izvesne oštrije mere 7, 10 ili 14 dana?

Prema izjavama premijerke Srbije, ali i člana Kriznog štaba dr Predraga Kona epidemiološke mere biće pooštrene s obzirom na svakodnevni porast obolelih od kovida-19, koji se za svaka 24 sata uveća za preko 4.000, prenose mediji.

Medicinski deo štaba, podsetimo, insistira na najstrožim merama i njihov stav je prošle sedmice bio da je minimum koji je potreban 7 dana zatvaranja, ali se taj broj povećao sada na 10 ili 14 dana, s obzirom da taj deo štaba smatra da je situacija s koronavirusom u Srbiji polako prela u katastrofalnu jer mesta u bolnicama skoro i da nema.

Dr Kon je sinoć izjavio i da, što se njih tiče, nema kompromisa.

Međutim, drugi deo štaba, onaj ekonomski – politički ima i dijametralno suprotne stavove i protivi se bilo kakvom zatvaranju.

Šta nam onda ostaje? Kako navode mediji, to bi moglo biti dodatno skraćivanje radnog vremena, jer stariji osnovci i srednjoškolci su već na onlajn nastavi. Vrtiće još niko nije pomenuo.

Takođe, u medijima su se navodili još neki mogući scenariji, ali ni jedan nije potvrđen jer je čini se, ova sednica najneizvesnija do sada i veoma su šture informacije do kojih se moglo doći, a koje se tiču toga šta nas od danas čeka.

Nove mere protiv kovida-19 koje bude predlagao Krizni štab ubuduće neće morati da ozvaničava Vlada Srbije, već će moći da ih formalno usvaja ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

To ovlašćenje dato je Lončaru prošlog četvrtka.

Kako prenose mediji, to ne znači da će ministar samostalno donositi odluke o merama. On sada samo ima ovlašćenja da umesto Vlade potpisuje ono što bude usvojeno na sednicama Kriznog štaba. Štab i dalje ostaje glavni u predlaganju mera, ali ubuduće neće svaka odluka ili promena ići na Vladu.

Kon:Mere kakve smo imali za vikend naredne dve nedelje

Jedine mere koje mogu da smanje prenošenje virusa i širenja zaraze jesu one koje smo imali za vikend, i to u narednih 14 dana, izjavio je sinoć član Kriznog štaba Predrag Kon.

Medicinski deo kriznog štaba jednostavno ne može da odstupi od svojih pozicija da se mora prekinuti lanac transmisije virusa, rekao je Kon za RTS posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić.

„Jedine mere koje to mogu da obezbede jesu mere kakve smo imali za vikend, a to je jedino otvoreno i dozvoljeno za prehranu, apoteke i gorivo. Sve ostalo trebalo bi da bude zatvoreno“, izjavio je Kon.

Dodao je da je stav medicinskog dela Kriznog štaba da bi minimum 14 dana trebalo da se sprovode takve mere da bi se došlo do smirivanja sadašnje aktivnosti virusa.

Istakao je da je pritisak na bolnice sve veći i da se to mora zaustaviti što pre.

Kon je dodao da za medicinski deo štaba nema kompromisa, jer ne vidi nikakvu alternativu ovim merama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.