Senat: Jelen ubedljivo do mesta ministarke finansije

VAŠINGTON – Izbo Dženet Jelen za ministarku finansija potvrđen je ubedljivom većinom glasova u Senatu i ona že biti prva ministarka finansija u američkoj istoriji.

Odmah je započela saradnju sa Kongresom na paketu pomoći onima koji su pogođeni korona virusom, te razmatranjem američke politike sankcija i jačanja finansijske regulative, preneo je Glas Amerike.

Senat je glasao 84-15 za Dženet Jelen, a svi glasovi protiv došli su od republikanske stranke, čijih je nekoliko senatora izrazilo zabrinutost zbog plana predsednika Džoa Bajdena o paketu pomoći onima koji su pogođenim pandemijom vrednom 1,9 bilion dolara, kao i planova koji se odnose na poreze i potrošnju.

Lider senatske većine Čak Šumer izjavio je da je Jelen drugi put ušla u istoriju, sedam godina nakon što je postala prva žena na čelu američkih Federalnih rezervi.

Ministarstvo finansija će nadzirati Bajdenove planove da pomogne u finansiranju tih inicijativa, podizanjem korporativne poreske stope na 28 odsto sa 21 odsto i povećanjem poreza za Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje, dodao je Glas Amerike.

Republikanci su izrazili zabrinutost zbog troškova i povećanog zaduživanja i vratili se finansijskom konzervativizmu, nakon što su za vreme Trampovog mandata dozvolili povećanje deficita poreskim olakšicama iz 2017. i izdvajanjem skoro pet biliona dolara za pomoć onima koji su pogođeni korona virusom.

Jelen je prošle nedelje poručila senatorima da treba da povećaju minimalnu nadnicu i „naprave veliki gest“ paketom pomoći, jer u protivnom rizikuju da dođe do još bolnije recesije kao posledica pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.