Seničić: Polise osiguranja putovanja obezbedilo oko 100 od 400 turističkih agencija

 Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da je do sada od 400 agencija koje se bave organizovanjem putovanja oko 100 obezbedilo polise osiguranja putovanja ili garanciju banke i može da nastavi posao.

Ostalih 300, kako je istakao, još nije našlo rešenje, ali može da predje u status posrednika.

„Polise osiguranja uspela je da kupi 71 agencija, a 30 je kupilo bankarsku garanciju, ali i dalje ćemo insistirati na promeni Pravilnika o garanciji putovanja kako bi se obezbedili uslovi osiguranja putovanja koje može da prihvati većina agencija“, rekao je Seničić agenciji Beta.

Turističke agencije koje su registrovane kao organizatori putovanja moraju da obezbede polise osiguranja putovanja ili bankarsku garanciju, što je uslov za licencu za poslovanje ili predaju u status posrednika i prodaju aranžmane agencija.

Država je nedavno usvojila Pravilnik za osiguranje putovanja, kategorišući agencije prema broju putnika, a osiguravajuće kuće su ponudile polise koje koštaju od 8.000 evra do 18.000, što agencije ne mogu da plate.

Seničić je rekao da će od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija tražiti da se agencije ne kategorišu po broju putnika i po tom osnovu plaća osiguranje putovanja, već da se to uredi kao u drugim evropskim zemljama, prema prometu.

On je rekao da bi osiguranje putovanja trebalo regulisati prema visini prometa u odnosu na prethodnu godinu i da bi osigurana suma minimalno bila deset odsto prometa.

Agencija bi, prema njegovim rečima, morala da osiguranje prati i menja osiguranju sumu u zavisnosti od prometa.

On je rekao da su agencije u teškom položaju i da će JUTA i dalje od države tražiti da otpiše odložene poreze i doprinose iz dva paketa državne pomoći.

Agencije, kako je rekao, ne mogu da opstanu bez bespovratne pomoći države, pa će je JUTA i dalje tražiti rešenja kako bi agencije „preživele“ do proleća.

Dodao je da Fond za razvoj i pored tvrdnji da je ubrzao proceduru odobravanja kredita i dalje usporeno obradjuje zahteve.

Seničić je rekao da agencije ovih dana imaju i dodatni problem jer putnici koji su rezervisali odmor za Novu godinu u inostranstvu sada odustaju zbog obaveze da se testiraju na korona virus po povratku u zemlju ili odu u karantin.

„Istina, to nije veliki broj putnika koji bi spasili agencije od propadanja“, rekao je Seničić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.