U trendu

Šest zemalja vraća „AstraZeneku“ u upotrebu

Italija, Letonija, Litvanija, Francuska, Bugarska i Bosna i Hercegovina saopštile su da će sutra nastaviti da koriste vakcinu protiv virusa korona kompanije „AstraZeneka“.

Te najave su usledile nakon što je ranije danas Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila da je ta vakcina bezbedna i efikasna.

Šefica EMA Emer Kuk izjavila je da korist vakcine „AstraZeneka“ nadmašuje rizike koje zaražavanje može da donese.

Direktor bugarske Agencije za lekove Bogdan Kirilov je rekao da istraga o smrti bugarske državljanke koja je preminula nekoliko sati nakon što je dobila dozu „AstraZenekine“ vakcine nije utvrdila direktnu vezu sa vakcinacijom, prenosi Rojters.

„Imamo sve razloge da ukinemo suspenziju i od sutra ponovo počnemo sa primenom vakcine“, rekao je Kirilov.
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH saopštio je da do sada nije prijavljena nijedna veća neželjena reakcija na „AstraZenekinu“ vakcinu, prenosi portal „Kliks“.

Italijanski premijer Mario Dragi je u saopštenju naveo da prioritet vlade ostaje da vakciniše što više ljudi.

Podsetimo, desetak zemalja je ranije ove nedelje obustavilo upotrebu vakcine „AstraZeneke“ nakon izveštaja o pojavi krvnih ugrušaka kod nekolicine ljudi koji su nedavno vakcinisani tom vakcinom.

(Sputnjik)

I Slovenija nastavlja sa upotrebom AstraZeneke

Slovenija će ponovo početi da koristi vakcinu AstraZeneke protiv kovida 19 od sutra nakon što je Evropski regulator za lekove saopštio da rekao da su njene zdravstvene beneficije veće od rizika, izjavio je ministar zdravlja Janez Poklukar, prenosi Rojters.

Slovenija je u ponedeljak privremeno zaustavila vakcinaciju injekcijama AstraZeneke.

Izveštaji o retkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka podstakli su više od deset država da obustave upotrebu vakcina tog proizvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.