U trendu

Severna Koreja okleva da prihvati vakcine iz programa Kovaks

PEKING – Severna Koreja okleva da prihvati vakcine iz programa Kovaks SZO, jer se nije jasno izjasnila kada može da prihvati isporuku vakcina iz ovog programa pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi agencija Kjodo ocene iz diplomatskih izvora.

Od 2020. godine Pjongjang je zabranio sva putovanja prema i iz susednih zemalja zbog zabrinutosti koju je izazvala pandemija korona virusa i rizika od širenja zaraze u Severnoj Koreji i malo je verovatno da će u skorijoj budućnosti otvoriti svoje granice, smatraju poznavaoci prilika u toj zemlji.

Zvaničnici Severne Koreje tvrde da u zemlji nije bilo slučajeva oboljevanja od kovida-19, ali Pjongjang je ipak zatražio pomoć iz programa Kovaks.

Iako je trebalo da se u Severnu Koreju do kraja maja isporuči 1,7 miliona doza vakcina AstraZeneka, ovaj plan je odložen, jer se zvanični Pjongjang ne pridržava instrukcija koje propisuje program Kovaks i ne želi da prihvati prisustvo misije za nadzor procesa vakcinacije.

Skeptici sumnjaju u istinitost tvrdnji zvaničnog Pjongjanga da u Severnoj Koreji nije bilo potvrđenih slučajeva kovida-19, a ukoliko bi se epidemiološka situacija pogoršala, vakcine bi obezbedila Kina, najbliži i najuticajniji saveznik, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.