Severna Koreja traži ravnopravan pristup kovid vakcinama

PJONGJANG – Severna Koreja, uprkos tvrdnjama da nema ni jedan slučaj korona virusa, zatražila je pomoć od međunarodne organizacije da garantuje ravnopravan globalni pristup vakcinama protiv kovida-19, saopštili su danas diplomatski izvori.

Prema navodima, Pjongjang je podneo zahtev Gavi, Savezu za vakcine, za primanje vakcina protiv kovida-19, ali zvaničnici te organizacije nisu želeli da komentarišu situaciju, navodi Vol strit dzournal i dodaje da je Severna Koreja poslednjih nedelja kontaktirala nekoliko evropskih zemalja i raspitivala se o tome kako da nabavi vakcine.

Organizacija Gavi odbila je da potvrdi tu informaciju, ali je navela da je zahtev za vakcine zatražilo 86 od 92 zemalja s nižim prihodima, a koje ispunjavaju uslove za program Kovaks čiji je cilj pravedna distribucija vakcina.

Za tu grupu zemalja, u koje spada i Severna Koreja, Kovaks je obezbedio 1,3 milijardi doza vakcina kojima bi trebalo da se pokrije 20 odsto populacije tih zemalja.

Severna Koreja nije prijavila nijedan slučaj korona virusa, ali je još na početku pandemije zaključala granice i obustavila putovanja u inostranstvo, a prošle nedelje državni mediji su upozorili građane da ostanu oprezni zbog novog soja virusa koji se pojavio.

Od početka pandemije do 17. decembra u Severnoj Koreji je na virus kovid-19 testirano 12.000 osoba, dok je desetine hiljada bilo u karantinu, a brojni eksperti sumnjaju da u toj zemlji nema obolelih od korona virusa. .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.