U trendu

Severna Makedonija proglasila vanredna situaciju, angažuju i vojsku

Vlada Severne Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na nivou čitave države tokom narednih 30 dana, kako bi pokušala da zaustavi širenje korona virusa.

Vlada će predložiti predsedniku da usvoji odluku o angažovanju pripadnika vojske u naporima za odgovor na krizu, prenela je agencija MIA.

Osim toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravlja, vojska, Krizni štab i Uprava za zaštitu i spašavanje staviće na raspolaganje svoje svoje resurse i kapacitete.

Ministar zdravlja Venko Filipče sastao se u petak sa vlasnicima privatnih bolnica u Skoplju. Oni su pozdravili odluku i rekli da će resurse svojih bolnica staviti na raspolaganje nadležnim organima u sklopu napora države da se izbori sa pandemijom.

Ovo je prvi put da država mora da napravi reorganizaciju sa privatnim zdravstvenim institucijama u upravljanju krizom izazvanom pandemijom, da bolje definiše uslove i načine na koji će resursi biti korišćeni, a koji bi trebalo da budu formalizovani na sutrašnjem sastanku, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Križni štab Severne Makedonije održaće sutra sastanak kako bi razmotrio nacrt plana za borbu protiv pandemije.

Bolnice su gotovo sasvim popunjene, a Ministarstvo zdravlja navodi da su u toku napori da se obezbede dodatni kapaciteti za prijem kovid pacijenata.

Broj novozaraženih i preminulih u Severnoj Makedoniji je i dalje u porastu. Nadležni su danas potvrdili da je od poslednjeg preseka zaraženo 1.237 ljudi, a preminulo još 39.

Od početka pandemije, potvrđeno je 52.449 slučajeva kovid-19. Ozdravilo je 30.952 pacijenata, a preminulo 1.462.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.