U trendu

Si: Ceo svet gleda u Kinu, mi smo potpuno spremni

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping obećao je danas da će Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. biti uspešne, uprkos tome što iz SAD i nekih drugih zemalja dolaze najave da će sprovesti „diplomatski bojkot“ najpoznatijeg sportskog događaja.

„ Za nešto više od mesec dana, Zimske olimpijske i paraolimpijske igre će biti otvorene u Pekingu. Mi ćemo dati sve od sebe da organizujemo svečanu olimpijsku manifestaciju. Ceo svet je usmerio pogled na Kinu, a Kina je u potpunosti spremna”, poručio je Si u svom novogodišnjem obraćanju, prenosi Kjodo.

Kineski predsednik je govorio i o Tajvanu i rekao da ostvarenje ujedinjenja domovine predstavlja zajedničku želju kineskih sunarodnika na dve obale Tajvanskog moreuza.

“ Iskreno se nadam da će svi pripadnici kineskog naroda jedan uz drugog krenuti napred ka stvaranju lepše budućnosti kineske nacije”, naglasio je Si, uz napomenu da su i prosperitet i stabilnost Hongkonga i Makaa stalno u mislima matice.

On je rekao i da je u telefonskim razgovarima sa liderima drugih zemalja i međunarodnih organizacija, u više navrata čuo pohvale za doprinos koji je Kina dala borbi protiv kovida-19 i globalnoj kontroli pandemije.

“Kina je do sada za više od 120 zemalja i međunarodnih organizacija obezbedila dve milijarde doza vakcine protiv korona virusa”, rekao je Si.

On je posebno pozdravio troje kineskih astronauta koji su trenutno na misiji u svemiru i sve građane koji žive i rade u insotranstvu, a celoj zemlji poželeo je prosperitet i miran život u novoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar