Si Djinping pozvao na jačanje medjunarodne saradnje u borbi protiv korona virusa

Predsednik Kine Si Djinping pozvao je na ulaganje napora u jačanje medjunarodne saradnje u oblasti istraživanja i razvoja, ali i u proizvodnji i distribuciji vakcina protiv korona virusa.

Otvarajući plenarnu sednicu 20. godišnje konferencije Boao foruma za Aziju, Si je ponovio stav Kine da treba uložiti napore kako bi se osiguralo da svi u svetu imaju jednak pristup vakcinama, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Kina će poštovati svoju obavezu da vakcine učini globalnim javnim dobrom, nastaviće saradnju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i drugim zemljama u borbi protiv korona virusa i uložiće više napora kako bi pomogla zemljama u razvoju da pobede virus“, rekao je Si putem video veze.

On je kazao da principi jednakosti, uzajamnog poštovanja i uzajamnog poverenja moraju da budu na prvom mestu i u središtu odnosa izmedju država.

„Moramo zagovarati mir, razvoj, pravičnost, pravdu, demokratiju i slobodu, što su sve zajedničke vrednosti čovečanstva, i moramo podstaći razmenu i uzajamno učenje medju civilizacijama da bismo promovisali napredak ljudske civilizacije“, naveo je kineski predsednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.