U trendu

Si Djinping preneo Guterešu: Kina odlučno podržava ključnu ulogu UN

Kineski predsednik Si Djinping preneo je danas generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da Kina nema nameru da naruši status medjunarodnog sistema, već želi da poboljša globalno upravljanje koje predvode UN.

Si je ranije, na Generalnoj skupštini UN, najavio niz novih mera podrške svetskoj organizaciji kako bi ona zauzela vodeću ulogu u rukovodjenju medjunarodnim poslovima.

Kako prenosi Kineska globalna TV mreža (CGTNC), kineski predsednik pozvao je na globalni odgovor na korona virus i davanje ključne uloge Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, dodajući da će Kina pružiti dodatnu finansijsku podršku Globalnom humanitarnom planu UN od 50 miliona američkih dolara.

Kina će uspostaviti Poverenički fond za saradnju jug-jug sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), u ukupnom iznosu od 50 miliona američkih dolara, predložiće petogodišnje produženje Fonda Kine i UN za mir i razvoj, koji bi trebalo da istekne 2025. i  takodje uspostaviti Globalni centar UN za geoprostorno znanje i inovacije kao i Medjunarodni istraživački centar velikih podataka za ciljeve održivog razvoja, koji će olakšati sprovodjenje Agende UN za održivi razvoj do 2030, rekao je Si.

Tokom video sastanka sa šefom UN na marginama 75. zasedanja Generalne skupštine UN, Si je ponovio da je Kina posvećena odbrani medjunarodnog mira i održavanju svetskog poretka, kao i da želi da nastavi da doprinosi globalnom razvoju.

Pandemija novog koronavirusa ukazuje na to koliko je svetu potreban medjunarodni sistem na čijem su čelu UN, istakao je Si i pozvao na razmišljanje van nacionalnih i ideoloških granica, kako bi se izgradila bolja budućnost čitavog čovečanstva.

Si je rekao Guterešu da Kina neće praviti kompromise kada su u pitanju nacionalni suverenitet, dostojanstvo i razvoj, rekavši da će Kina odlučno braniti svoja prava, kao i medjunarodnu pravdu.

Suočavajući se sa pandemijom, klimatskim promenama i drugim izazovima, svetu su sada potrebni multilateralizam i saradnja, više nego ikada ranije, rekao je Gutereš, prenela je CGTNC.

On je zahvalio Kini na čvrstoj podršci multilateralizmu i UN. Kina igra konstruktivnu ulogu u očuvanju mira i unapredjenju razvoja na globalnom nivou, a uz kinesku podršku, UN će moći efikasnije da funkcionišu, rekao je Gutereš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.