Si: Imamo samo jednu planetu i jednu zajedničku budućnost

DAVOS – Postoji samo jedna planeta i jedna budućnost za čovečanstvo i dok se borimo protiv krize izazvane pandemijom korona virusa, moramo da radimo na boljoj budućnosti za sve, poručio je danas predsednik Kine Si Đinping otvarajući Svetski ekonomski forum u Davosu.

U obraćanju na Forumu, koji se ove godine održava virtuelno, Si je naglasio koliko su važne saradnja i jedinstvo međunarodne zajednice, jer se u prošlosti videlo da niko ne može samostalno da savalda izazove, već samo saradnjom na temelju multilateralizma.

Predsednik Kine istakao je da je neophodno da se uspostavi globalna privreda, u kojoj će se poštovati svi međunarodni sporazumi, koja će se boriti protiv diskriminacije i u kojoj će se ukinuti sve prepreke koje koče trgovinu.

Naglasio je da se mora raditi na tome da globalna privreda bude otpornija i održivija, dodajući s tim u vezi da je neophodno da se poštuje međunarodno pravo.

„U Kini verujemo da pravila predstavljaju osnovu vladinih mera. Tako Povelja UN predstavlja temelj međunarodne saradnje, a bez tih pravila ne bi bila moguć saradnja, već bi vladao zakon jačeg, što nije dobro“, podvukao je Si.

Založio se za jačanje međunarodne vladavine prava, naglašavajući da međunarodni sistemi moraju da se oslanjaju na UN.

„Multilateralizam ne bi smeo da se koristi kao izgovor nametanja interesa snažnijih. Treba da se izjasnimo za saradnju i izbegnemo konfrontacije. Potrebna je konkurentnost. To moramo da posmatramo kao trku, a ne kao rvanje“, objasnio je on.

Si je kazao da svet aktuelno prolazi kroz period promena, te je bitno da se sprovedu značajne transformacije.

„To je izazov našeg veka“, poručio je predsednik Kine.

Sve što se radi, kaže, mora biti sa pogledom na budućnost.

Ukazao je da Svetska zdravstvena organizacija ima značajnu ulogu i da je neophodna saradnja u pružanju odgovora na zdravstvene krize.

Rekao je i da se mora poštivati Pariski sporazum o klimatskim promenama, dodajući da se mora osigurati ravnopravnost u razvoju i osigurati održivi razvoj.

„Moramo osigurati da posebno nerazvijene zemlje mogu osetiti benefite razvoja“, naglasio je on.

Kina, kako je kazao, se nalazi na dobrom kursu, dodajući da je ostvarila istorijske rezultate, i kao cilj je sebi postavila uspostavljanje modernog socijalističkog društva.

„Razvili smo novu filozifiju razvoja u kojoj međunarodna saradnja ima važnu ulogu. Želimo da u kojem bi vladali mir i blagostanje“, objasnio je Si.

Borba protiv korona virusa, prema njegovim rečima, važna je za ceo svet, i potrebno je preduzeti sve kako bi se spasili životi i privrede.

„Tu je važno da nađemo snažniji globalni odgovor za savladavanje kovid krize“, poručio je Si.

U tome je, naveo je, posebno važna snažnija saradnja u istraživanju, razvoju, proizvodnji i raspodeli vakcina, kako bi iz toga stvorili pristupačna i javno dostupna dobra za sve.

„Kina je već stavila na raspolaganje SREDSTVA ZA BORBU protiv pandemije za više od 150 zemalja i 13 međunarodnih organizacija. Takođe je zemljama, koje su imale potrebu, stavila na raspolaganje i 36 timova lekara“, naglasio je Si.
Takođe je dodao da Kina podržava međunarodnu saradnju u razvoju vakcina svom snagom, i da će i dalje sa svim zemljama razmeniti iskustvo u kontroli pandemije, a zemljama i regionima sa manjim kapacitetima pomoći u borbi protiv virus“, naglasio je on.
Podvukao je da niko ne može pobediti bez saradnje, a Kina želi da nastavi da sledi svoj kurs otvaranja i da doprinese održavaju globalnih mreža snabdevanja.

Najavio je da će Kina nastaviti da investira u razvoj i da će to čini kroz svoj program „Kina 2030“.

Tako, kaže, Kina planira da smanji emisiju ugljen-dioksida do 2030, jer se time štiti ne samo Kina, već cela planeta.

„Kina će se i dalje oslanjati na nauku, tehnologiju i inovacije, jer samo one obezbeđuju napredak. Kina sa drugim zemljama želi da sarađuje, kako bi se stvorilo fer i pravedno okruženje u kojem nauka i tehnologija mogu da se dalje razvijaju“, poručio je Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.