Si na samitu APEC govorio o otvorenosti kineske privrede

Kineski predsednik Si Djinping predstavio je danas Kinu kao motor svetske trgovine, obećao da će „još više otvoriti vrata“ kineske ekonomije i upozorio na protekcionizam.

Dva dana posle potpisivanja 201 dokumenta o saradnji u okviru Inicijative „Pojas i put“ sa 138 zemalja i 31 medjunarodnom organizacijom, Si je rekao da je azijsko-pacifički region „u prvom planu“ svetskog rasta, u trenutku brojnih izazova, uključujući pandemiju korona virusa.

U onlajn govoru povodom otvaranja samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), čiji je domaćin Malezija, Si je rekao da će Kina biti šampion u otvorenosti svetske privrede.

„Otvorenost je ono što zemlji omogućava da ide napred, dok je izolacija sputava“, rekao je Si u svom obraćanju iz Pekinga.

Samit APEC održava se ove godine onlajn zbog pandemije koronavirusa.

Okuplja 21 zemlju, uključujući dve vodeće svetske ekonomije, SAD i Kinu. Ove države zajedno čine oko 60 odsto svetskog BDP-a.

Agencija Frans pres navodi da nije poznato da li će Donald Tramp, zauzet osporavanjem rezultata predsedničkih izbora, učestvovati na samitu niti da li će ga predstavljati neki zvaničnik američke administracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.