U trendu

Sigurni znaci da ste već preboleli koronu

I dok se većina ljudi od kovida-19 oporavi vrlo brzo ili prođe bez ikakvih simptoma, neki posledice zaraze osećaju još mesecima premda su im prvi simptomi bili srednje teški ili čak blagi.

Stručnjaci to zovu “dugim kovidom” ili “postkovid sindromom” i češće se javlja kod starijih osoba, ali sve je više primera i mlađih s dugim kovidom.

“Čak i mlade, zdrave osobe u nekim slučajevima nedeljama ili mesecima nakon infekcije osećaju simptome”, upozoravaju stručnjaci klinike Mayo.

Zato su sastavili listu uobičajenih simptoma koji ukazuju da ste preboleli kovid, prenosi N1.

Osećate se umorno

Prema klinici Mayo, ovo je jedan od najčešćih simptoma kod osoba koje pate od dugog kovida. Za razliku od uobičajenog umora koji inače osećate, ovaj se više opisuje kao “kolaps organizma”, a pacijenti koji ga osećaju, imaju problema da ustanu iz kreveta ili odu na posao koliko im je teško.

Gubite dah

Gubitak daha takođe je jedan od osnovnih simptoma kovida, a u slučajevima dugog kovida komplikacije traju jako dugo. Postoji mogućnost da ste prehodali upalu pluća koja ostavlja ožiljke na tkivu i kasnije uzrokuje probleme s disanjem.

Kašalj

Suvi kašalj je jedan od simptoma koronavirusa, a mnogi koji su preboleli koronu, prijavljuju da im kašalj traje još mesecima. To može biti posledica oštećenja pluća što biste svakako trebalo proveriti ako ste kovid prošli bez simptoma.

Bolovi u zglobovima

Lekari klinike Mayo objašnjavaju da se bolovi u zglobovima javljaju kao rezultat upalnih procesa, a kovid, koliko je poznato, uzrokuje razne upalne procese u telu.

Bol u grudima

Kako koronavirus primarno napada respiratorni sistem, nakon infekcije se još neko vreme mogu javljati bolovi u grudima. Zbog indikacija tog simptoma svakako biste trebalo da posetite lekara.

Bolovi u mišićima i glavobolja

Bolovi u mišićima mogu biti znak da vam se telo bori s infekcijom, čak i ako je niste svesni. Što se tiče glavobolja, zabeležen je slučaj jedne pacijentkinje obolele od koronavirusa koja je u post kovid fazi glavobolje osećala još mesecima.

Lupanje srca

Ako osećate da vam srce ubrzano kuca, premda to može biti posledica stresa i drugih zdravstvenih problema, to može biti i simptom kovida. Jedna je studija otkrila da oko 78% oporavljenih pacijenata od kovida-19 i nakon oporavka ima “problema sa srcem”.

Gubitak čula mirisa ili ukusa

Gubitak čula mirisa ili ukusa jedan je od prvih simptoma koronavirusa. Nažalost, pacijenti ga često osećaju još dugo i nakon oporavka.

Problemi s pamćenjem, koncentracijom i spavanjem

Budući da koronavirus napada neurološki sistem, ovo su česti problemi koje imaju pacijenti.

Osip ili gubitak kose

Ovo je jedan od najčudnijih simptoma dugog kovida. Osip se najčešće javlja na rukama i nogama, a neki su imali problema s opadanjem kose.

Osećate li duže neki od ovih simptoma, javite se lekaru i obavite serološki test kojim možete da proverite jeste i preboleli kovid-19, prenosi Eat This.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar