Sijarto: Uskoro sporazum sa Kinom o vakcinama

BUDIMPEŠTA – Ubrzanje vakcinacije protiv korona virusa u nacionalnom je interesu Mađarske, a sporazum sa Kinom biće potpisan čim nadležni organ za lekove dozvoli upotrebu kineske vakcine, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
Govoreći o sporazumu o uvozu ruskih vakcina, koji je potpisao u petak, Sijarto je za Košut radio rekao da će Mađarska dobiti dovoljno Sputnjika V da vakciniše milion ljudi.

Vakcina će stići u tri faze, rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, Mađarska je takođe „učinila sve što je u njenoj političkoj i diplomatskoj moći“ i u Kini.

Već je sastavljen sporazum koji će biti potpisan kada nadležni organ za lekove dozvoli upotrebu kineske vakcine, baš kao što je bio slučaj sa ruskom i britanskom vakcinom, dodao je ministar.

Akreditacija vakcina spada u nadležnost mađarskih farmaceutskih zvaničnika, a ne političara ili partija, rekao je Sijarto, prenosi mađarska agencija MTI.

Trenutno u Mađarskoj svakodnevno umire skoro 100 ljudi zaraženih korona virusom, dok gubitak koji mađarska ekonomija pretvara iznosi 29-45 miliona evra dnevno, dodao je, naglašavajući da ubrzavanjem napora na vakcinaciji, vlada štiti živote i egzistenciju ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.