U trendu

Simptom koji otkriva virus: Ako vam se pojave ovakve promene, možda ste zaraženi

Suvi kašalj, temperatura i gubitak daha od početka pandemije uzimaju se kao glavni simptomi bolesti COVID-19. S vremenom su se među različitim pacijentima uočili i neki drugi simptomi poput gubitka čula ukusa i mirisa, a prema najnovijim saznanjima, kovid može izazvati i kožne promene.

Lekari su te promene nazvali „Covid toes“ (Covid nožni prsti), a radi se najčešće o otocima crvene ili crvenoljubičaste boje koji su osetljivi, svrbe i/ili stvaranju osećaj „žarenja“. Najčešće se pojavljuju na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku, prenosi IG60.com

Džoana Harp, američki dermatolog sa Univerziteta Kornel, specijalizovana za kožne poremećaje povezane s unutrašnjim bolestima, rekla je da većina pacijenata kod kojih je uočena ova promena bila asimptomatska ili su imali blage simptome i najčešće se potpuno oporave kod kuće.

Umberto Čoi, lekar iz klinike u Klivlendu, objašnjava da nije neuobičajeno da neko ko ima virusnu infekciju dobije ima osip ili mrlje na telu.

„To se može dogoditi s drugim virusnim respiratornim infekcijama poput malih boginja“, kaže Čoi i dodaje: „Ovo stanje može uzrokovati malo začepljenje ili mikro ugrušci u krvnim žilama koje se nalaze u nožnim prstima“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.