Simptomi koronavirusa obično se pojavljuju ovim redosledom

Simptomi kovida-19, uključujući temperaturu i kašalj, vrlo su slični običnoj prehladi ili sezonskom gripu. Kako prepoznati o čemu je reč?

Novo istraživanje sa Univerziteta Južna Kalifornija utvrdilo je da se simptomi kovida-19 obično pojavljuju određenim redom.

Ovo otkriće bi moglo da pomogne obolelim osobama da se samoizoluju i što pre počnu da se leče, što bi moglo značajno da poboljša ishode pacijenta.

Naučnici su koristili kineske podatke

Kako bi predvideli redosled simptoma, istraživači su analizirali stope učestalosti simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za preko 55 hiljada potvrđenih slučajeva covida-19 u Kini. Takođe su pogledali skup podataka o 1.100 slučajeva koje je između decembra i januara prikupila Kineska stručna grupa za medicinsko lečenje za kovid-19, a obezbedila ih je Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

Kako bi uporedili redosled simptoma koronavirusa s gripom, istraživači su analizirali podatke preko 2.000 slučajeva gripe zabeleženih u Severnoj Americi, Evropi i na južnoj hemisferi između 1994. i 1998. godine.

„Redosled simptoma je važan“, rekao je Džozef Larsen, vodeći autor studije.

„Kad znaju da svaka bolest napreduje različito, lekari mogu da što pre utvrde ima li pacijent kovid-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju odluka o lečenju.“

Prema nalazima studije, simptomi koronavirusa pojavljuju se ovim redom:

– temperatura

– kašalj i bolovi u mišićima

– mučnina ili povraćanje

– proliv

„Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom češće razvijaju kašalj, a tek onda dobijaju temperaturu“, rekao je za Helathline dr. Robert Glater, lekar iz bolnice Lenoks Hil iz Njujorka.

„U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer grip često počinje naglo i uz više simptoma, uključujući bolove u leđima, jezu i suvi kašalj.“

Prema studiji, dok grip obično započinje kašljem, prvi simptom kovida-19 je temperatura.

„Naši rezultati podupiru ideju da bi, kao metoda provere pre ulaska u objekte, trebalo meriti temperaturu“, napisali su autori studije u zaključku.

Međutim, lekari koji rade s pacijentima obolelima od kovida-19 kažu da, prema njihovom iskustvu, simptomi nisu toliko predvidljivi pa se, u slučaju sumnje u bolest, uvek treba posavetovati s odabranim lekarom o daljim koracima i metodama lečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.